یک دقیقه با علم | پروتئینها مولکولهای بزرگ و پیچیدهای هستند که نقشهای حیاتی زیادی در سلول ایفا میکنند. پروتئینها زنجیرههای بلندی از صدها هزار مولکول ساده کوچکتر به نام آمینواسید هستند. برخی از این آمینواسیدها مانند فنیالالینین، «آمینواسیدهای ضروری» بوده و بدن انسان توانایی تولید آنها را ندارد، لذا ضروری است که مقدار زیادی از آنها را در رژیم غذایی خود مصرف کنیم.
برخی از پرروتئینها مانند پادتن عمل میکنند و میتوانند با هدف گرفتن ذرات خارجی مثل ویروسها و انسداد نقاط حملهپذیر سلول، مانع بیماری شوند. سایر پروتئینها، گیرندهها و آنزیمهایی هستند که باعث فعال شدن و انجام هزاران واکنش شیمیایی در درون سلول شده و با خواندن اطلاعات ژنتیکی روی DNA به ساخت پروتئینهای جدید کمک میکنند.
تمام پروتئینهای گیاهی و حیوانی از چینشهای متفاوت بیست آمینواسید اصلی ساخته میشوند. چینش دقیق یک پروتئین، سازه اصلی آن نامیده میشود. وقتی سلولی، یک پروتئین جدید میسازد، ابتدا زنجیره خطی از آمینواسیدها تشکیل میدهد که ان را حول یک سازه فرعی میپیچد. سپس در فرآیندی که به آن «پیچیدن پروتئین» میگویند، پروتئین حاصل به یک هندسه سه بعدی که همان سازه اصلی است، تغییر شکل میدهد.